Portfolio - Alice Kampman

Verhalen in brons


Lellebel

Dit beeld is ontstaan tijdens een informele boetseer sessie waarbij de deelnemers allemaal vrolijk gestemd waren. Allen krachtige vrouwen met hun eigen verhaal. 

Lellebel is een ondeugend figuur dat half mens en half dier is. Het menselijke deel staat symbool voor kracht en het dierlijke deel staat symbool voor onze dierlijke instincten. 

Lellebel is ondeugend aan het dansen met haar hoepel en haar 'cancan broekje' en draagt sexy laarsjes. 

Kalfje

Het kalfje staat symbool voor het contrast tussen de kracht en kwetsbaarheid van de jeugdigheid. En dus voor de herinnering aan de jonge jaren van mijn twee kinderen.

Parkinson 

Dit beeld ontstond nadat ik te horen heb gekregen dat iemand die mij dierbaar is, een progressieve vorm van Parkinson heeft. Ze kan alleen nog zitten met behulp van de zorgverleners, de bodem is onder haar vandaan gezakt. Haar enige houvast is haar 'kwijldoek' en de Bijbel. De stoel draagt pantoffels die symbool staan voor de zorgverleners. 
Ego quoque

De laatste tijd heeft men het in de media over 'me too'. Dit wakkerde bij mij een herinnering op aan de kerk en zo is dit verhaal ontstaan.
Machtsmisbruik is op wat voor manier dan ook, niet toelaatbaar voor mij. Het voelt ongemakkelijk en nu ook lachwekkend. Het is een beeld van een uitgetelde geestelijk leider  in een openbaar toilet na een avond van onkuis gedrag. De vlaggen beelden dit feest uit. De clownsneus symboliseert het clowneske gedrag en de knielbank staat symbool voor de onderdanigheid aan de kerk en haar leiders. De pantoffels staan voor de bescherming die ik in mijn jeugd nooit heb gekend. Bekroond

Dit beeld heeft een hele speciale betekenis voor mij. Dit is kunst met een esthetische belevenis in de zin van een bijzondere zintuigelijke ervaring. Dit is mijn eerste kleinkind nog in de moederschoot. Mijn dochter wilde graag delen wat er gebeurde in haar lichaam. Ongeloof en verbazing, liefde en wat al niet meer overspoelde mij bij het zien van de ontwikkeling van een kindje in wording. De kroon op de placenta met de acht punten staat symbool voor het gezin. Je suis Charlie 

Na het zien van de verschrikkelijke beelden op 07 januari 2015 in Parijs ben ik direct begonnen met het boetseren van een beeld dat de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo moet weergeven. Vrienden en familie vroegen of het wel verstandig was een beeld over deze aanslag te maken.

Om deze reden is op de voorpagina van de krant het volgende citaat te lezen: Wat niet kan worden gezegd mag onverstaanbaar worden gezongen.  

De Kalasjnikov en granaten staan symbool voor het 'heilige' gevecht tegen de vrijheid van meningsuiting.

Citaat: Lucebert - Biografie


Tik Tak

Na het nieuws over een aangespoeld jongetje op het strand van Bodrum is dit beeld ontstaan. De foto van dit verdronken jongetje geeft deze vluchtelingen kwestie een nieuw gezicht.

Het kruis staat symbool voor zowel geloof als een gedenksteen voor de doden. De rugzak voor bagage en reizen en het uurwerk voor de tijd die doortikt. Het porseleinen gezicht staat voor de zuiverheid van dit jonge aangespoelde jongetje. 

Takkenmeisje 

Dit beeld is ontstaan omdat ik een verstoorde relatie had met een dame. Tijdens het maken voelde ik mijn boosheid wegglijden en ontstond het 'takkenmeisje' in plaats van het takkewijf dat ik wilde maken. 

Het 'takkenmeisje' draagt een paraplu om zich te beschermen tegen rancune. De deinende rok symboliseert de vrijheid en blijheid waarmee ze zich beweegt. 

De relatie is bekoelt. De rancune is weg geboetseerd. 

Daddy's drinks 

Iedereen heeft wel een rugzak of koffertje dat bij hem of haar hoort. Deze persoon bewaarde graag alcohol in het koffertje. Via het laddertje ging de alcohol rap naar binnen met alle gevolgen van dien. 

Nare dingen ontstonden zo en het eindigde net zo. Het koffertje is het enige dat over is 

Gedolven hart

Het verhaal bij dit beeld gaat over de ups en downs in relaties. De liefde voelde ik niet meer terwijl ik wist dat deze er nog was. 

Met de riek ben ik naarstig op zoek gegaan door te spitten in mijn hart. De riek heeft zijn werk gedaan. Het heeft een nieuw hart gedolven. 

Het hart is verpakt met een gouden lint, klaar om uitgepakt te worden.